אין כמעט תחום או ענף שבו לא קיימת תחרות.
גם אם העסק שלך נמצא בענף שבו התחרות כוחנית פחות, מספיקה כניסה של שחקן חדש ואגרסיבי, כדי להפיח חיים ולהצית את התחרות מחדש.
בניית מותג אפקטיבי תסייע לעסק לתפקד באופן יעיל יותר בתחרות קיימת, וגם להיות מוכן לכל מתחרה חדש שיכנס לתחום.
בניית מותג היא אסטרטגיה יעילה להתמודדות אפקטיבית עם מתחרים, שאינה מבוססת על
משחקי מחיר.
העסק יוצר לעצמו זהות ייחודית, שתמשוך את קהל המטרה ותבלוט לחיוב על פני המתחרים.
נבהיר כבר עכשיו: לא מדובר רק בבולטות פיזית, אלא בהכרה בשונות של העסק והעלאת האמון בו.
בכל ענף ותחום ניתן לנתח את מכלול השחקנים בשוק, ולבחון כיצד נראים ביצועיו של עסק שיש לו זהות ייחודית ומובחנת בשוק התחרותי שבו הוא פועל.
כאשר פיתוח המותג נעשה באמצעות יישום של תהליך מקצועי, נוכל לראות שהמותג שהעסק השכיל לבנות מגן הלכה למעשה על העסק: שומר על נתח השוק שלו לאורך זמן, ואף מגדיל אותו על חשבון המתחרים, יוצר מערכת יחסים חיובית ועקבית עם הלקוחות ויוצר נאמנות למותג, מייצר עמידות וחסינות כלכלית ומגן בפני כניסת מתחרים חדשים.
מותג, כפי שצוין, אינו כולל רק את הזהות הפיזית, הוא מהות שמבססת תפיסה ייחודית בקרב קהל המטרה, ומחברת את המוצר או השירות של העסק עם הרצונות והצרכים של הלקוח.
מותג יעיל בונה תפיסה ייחודית וספציפית למוצר/שירות במוחו של קהל היעד.
יהיה נכון לומר שהרכיבים החיצוניים, ובכלל זה שם החברה, הלוגו שלה, שפה מילולית ושפה עיצובית אמנם נחשפים ונתפסים ראשונים על ידי הצרכנים. אך סיפור המותג נבנה לאורך זמן ובסופו של תהליך, החזון, הערכים והמוניטין – מעוררים בקרב קהל המטרה העדפה כלפיו, מחשבות חיוביות אודותיו, נאמנות לאורך זמן ונכונות להמליץ על העסק בפני אחרים.
בעידן הפרסום הדיגיטלי, מותג חזק ומבודל יצור את הפער בין מסר פרסומי חוזר על עצמו, חיוור וקלישאתי, שקהל המטרה כלל לא ישים לב ולא יגיב לו, לבין מסר עוצמתי ואף וויראלי, שיורה את הרעיון כמו חץ למטרה: ל"כאב" של הלקוח.
יתרונות המיתוג
מיתוג כתהליך מובנה מאפשר לכל עסק להיות מבודל. עקרון חשוב ומהותי בכל שוק תחרותי.
המותג מאפשר לעסק להיתפס כשונה משאר המתחרים בשל היותו בעל זהות ייחודית וברורה, שמושכת קהל יעד ספציפי והופכת אותו מובחן, רצוי, מועדף ולבסוף – בלתי נשכח.
כל מותג בנוי ברמה הגרעינית ממוצר או שירות אמתיים ובעלי ערך (REAL PRODUCT VALUE),
כאשר הערך מבוקש ונדרש, ברור ועקבי, המותג ישקף מידה לא מבוטלת של אמון בקרב הלקוחות.
האמון נסמך על DELIVERY = עמידה בהבטחה המוצרית וברמת האיכות המצופה מהמוצר לאורך זמן. כאשר מתלווה גם שפה שיווקית המשקפת את ההבטחה המוצרית, ומעבירה אותה בצורה המיטבית, נוצרת לאורך זמן תחושת אמינות, שמשרה בטחון בלקוחות ומעודדת נאמנות ורכישות חוזרות. מותג שזוכה לאמון הצרכנים לאורך זמן, מטפח את הנכס החשוב ביותר לעסק: הכנסות עתידיות הבנויות על נאמנות הלקוחות.
מאפיין חשוב של מותגים חזקים הוא מערכות יחסים מתמשכות עם הלקוחות שלהם, שלא ממהרים למצוא תחליפים, גם כאשר הם זולים יותר, משום שהם נהנים מחוויה חיובית ומערך שהם מזהים אותו ומכירים בו. ניסיון חיובי עקבי בונה קשר משמעותי עם המותג, שהופך עם הזמן צרכנים חוזרים לממליצים ותומכים, מה שיסייע למותג לגייס לקוחות נוספים בעלות מינימלית.
מותגים חזקים נהנים ממה שמכונה SPQ – איכות נסמכת סושיאל.
הכוונה לכך שתרבות הרשת הצמיחה תופעה שבמסגרתה צרכנים רבים מגיבים וכותבים על מערכות יחסים קיצוניות במיוחד עם מותגים:
על אלה שהם אוהבים ומעוניינים לשתף אחרים באהבה הזו.
ועל אלה שפחות, ובמטרה להזהיר את הציבור מפניהם…
מותג חזק ישפיע על תפיסת האיכות והערך בקרב הצרכנים, מה שיאפשר לעסק לגבות מחיר
גבוה יותר (פרימיום) עבור המוצר/שירות, בשל נחשקות המותג.
בשלב שבו המותג עמד במבחני הניסיון, האיכות והשירות לאורך זמן הוא מתקדם אל עבר החיבור הרגשי עם הצרכנים. מותגים מעוררים רגשות בקרב הצרכנים, משום שהם מדברים בשפה שקהל היעד מזדהה אתה ומבין אותה, חולקים ערכים משותפים עם הצרכנים וכמובן סיפור מותג שהצרכן מתחבר אליו, בעיקר רגשית ופחות ממקום רציונלי.
מותג שחולק ערכים, שאיפות, סגנון חיים ואישיות עם צרכנים, יוצר עמם קשר רגשי שבונה את הנאמנות שלהם לאורך זמן.
ברמה שיווקית ניתן לעשות שימוש בקשר צרכן – מותג לקידום מוצרים ושירותים נוספים, תחת שם המותג, להחדיר לשוק מוצרים נוספים וגם לכבוש נתחי שוק חדשים.
נסכם: מותג מעניק לעסק יתרונות חשובים בשוק תחרותי.
נאמנות לקוחות, מוניטין, תפיסת איכות וערך נתפס גבוהים, בידול, יתרונות לטקטיקה שיווקית.
איך עושים את זה ? תהליך החשיבה המותגית וארכיטקטורת מותג
תהליך החשיבה המותגי מתחיל בשאלת הזהות הקיימת אל מול הזהות הרצויה.
לכל עסק יש זהות קיימת, אלא אם מדובר בעסק חדש ולא מוכר. לכן בעסקים קיימים יש להתחיל את התהליך בחשיבה על התפיסה הקיימת של העסק, וקביעת מטרה ברורה למותג העתידי שלו.
לאחר מכן מתחילה עבודה על בנייה ועיצוב המותג העתידי.
להלן השלבים שנבצע:
- הגדרת המותג: נתחיל תמיד במקום בו נמצא המותג כיום. נגדיר את הזהות הקיימת אל מול זהות המותג הרצויה בעתיד. חלק בלתי נפרד משלב זה יהיה סקירת המתחרים בשוק, המוצרים והשירותים המוצעים כיום, מחירים הנהוגים בשוק ושיטות המכירה. בנוסף נתחקה גם אחר ענפים זהים בעולם, וננסה ללמוד מהם.
לאחר שיש בידנו מידע, נבחן האם קיימת הצעת מכר ייחודית למותג כיום, ובמידה שלא ננסה לאפיין מה מייחד את המוצרים והשירותים בעסק, בשונה ממותגים מתחרים. - הבנת צרכנים – נערוך מחקרי שוק שמטרתם להשיג תובנות לגבי קהלי היעד.
המחקרים ישפכו אור על צרכים, רצונות, העדפות, תפיסות ויבהירו מה אנחנו עושים טוב ובמה עלינו להשתפר, מה נרצה לחזק ואפילו על מה נרצה לוותר. ובעיקר – שרטוט קווי המתאר החדים והברורים – בשאלה מי יהיה קהל היעד שלנו, ומה מאפיין אותו. כל זאת על מנת לבנות הצעה שתהיה המתאימה ביותר, שתהפוך את העסק למוביל השוק. - בניית קווי המתאר של אסטרטגיית המיתוג – מה יהיה המסר המבדל של המותג והתאמתו לקהל היעד הנבחר. כיצד למתג את ההבטחה המוצרית באופן אפקטיבית (שתשפיע ותשכנע את קהל היעד שבחרנו להתמקד בו). בחינת ה RTB (הסיבות להאמין), כלומר מהם הפרמטרים שיסייעו לקהל היעד להאמין ולקבל את המסר שלנו.
בהמשך נעצב ונפתח את מכלול המסרים המילוליים שלנו שיעבירו בצורה הטובה והחדה ביותר את הערך המוצע והיתרונות של המותג שלנו, עד ליצירת סיפור מותג מלא, חזון וערכי מותג. לבסוף עלינו לענות על השאלה – בהנחה שהמותג שלנו אנושי, איזה מן אדם הוא ? ובכך להשלים גם את רכיב בחירת אישיות מותג הולמת. עיצוב הזהות הוויזואלית של המותג – הזהות החזותית אמורה לשקף את סיפור המותג, הערכים שלו ואישיותו. - מעצבים יפתחו עבור העסק שפה מותגית הכוללת לוגו, משפט פרסומי או מותגי, לוח צבעים, טיפוגרפיה, פונטים, סט תמונות/איורים ואלמנטים חזותיים נוספים. כלל הרכיבים החזותיים יוצגו ב'ספר מותג' – Brand Book.
פיתוח מוצרי התקשורת השיווקית: מדיה חברתית, אתר, דפי מוצר, דפי נחיתה, אפליקציה (אם נדרש) ועוד. - בניית תכנית תקשורת לפי מטרות, תקציב, מדיות ומסרי המפתח לכל שלב.
- עקביות. עקביות. עקביות.
על מנת שהמותג יצבור ערך ויהפוך לנכס עבור העסק, יש לשמור על עקביות. המסרים, חווית הלקוח
וסיפור המותג חייבים לעבור בכל הפלטפורמות ובכל ערוצי התקשורת של העסק.
רק כך תהפוך ההשקעה הזו לנכס מניב לעסק שלך. - לא סיימנו את העבודה.
מיתוג ליצירת מובילות שוק דורש עבודה שלעולם לא מסתיימת.
כל עסק נדרש להסתגל ולהתפתח, לעקוב אחרי טרנדים צרכניים, מגמות שוק, העדפות לקוח ובחינת פעילות המתחרים. כדי להישאר רלוונטיים נדרש לחשוב מחוץ לקופסה ולתת מענה לרצונות משתנים של מגוון קהלי יעד.
לעתים מותגים נדרשים לתהליך מיתוג מחדש. זאת כאשר המותג הנוכחי הפסיק לשרת את העסק.
בתהליך כזה נדרש לחזור מחדש על כלל הסעיפים. אך נציין שמותגים חזקים מאד לא נדרשים לשינוי דרסטי.
יש לזכור: בעוד שמוצרים חייבים להיות עדכניים, UP TO DATE, סיפור המותג, ערכיו ואישיותו לא משתנים כל שנה או עונה. יש לשמור על קווי המתאר המותגיים כדי להמשיך ולייצר אמון ונאמנות.
לעתים יש לעדכן גם את המותג מבחינה וויזואלית, זה מקובל בהחלט, אך הפאונדיישן, היסוד
של המותג, הרעיון שכולו בנוי ועומד עליו – לעולם יישאר, ולא יושפע משום אופנה חולפת.
ניתן לדמות זאת, שוב, לבני אדם – שבבסיסם ובמהותם אינם משתנים לחלוטין.
כל אדם מתפתח עם השנים וכמובן משתנה פיזית, אך המהות נשארת.ונסיים בדוגמה לשני מהלכי מיתוג מעניינים ומאתגרים
ברוב המקרים כאשר היתרונות המוצריים ברורים על רקע התחרות, ניתן לבנות סיפור מותג מסביב ליתרון תחרותי – ולתקשר את הבידול של המותג. לתהליך הזה יש שם: מיצוב.
המיצוב הוא ההחלטה כיצד להעביר את הבידול לצרכנים, ו"לשתול" את הרעיון המותגי במוח של הצרכן. מיצוב נעשה באמצעות כל תקשורת שמבוצעת עם הצרכן.
אבל נסו לחשוב על מוצר שלא פשוט למתג. מוצר שקשה מאד להסביר במה בדיוק הוא שונה מכל מוצר מתחרה אחר. אם עלה בדעתכם מוצר, שכמעט בלתי אפשרי ליצור לו בידול ומובחנות – ייתכן שחשבתם על מים.
שוק המים הארוזים לשתייה בעולם הוא ענק, בהיקף של מיליארדי דולרים, למרות היעדר כמעט מוחלט של בידול מוצרי שצרכן יכול לקלוט אותו , להצביע עליו או להבין אותו. גם התנסות צרכנית אינה מאפשרת זיהוי או הכרה בהבדל משמעותי בין מוצרים.
היצירתיות שניתן למצוא בשוק זה, מעידה יותר מכל עד כמה אסטרטגיית מיתוג נכונה יכולה לדחוף קדימה מערך שיווק שלם, ולהשיג תוצאות עסקיות מדהימות.
תכירו שני מותגי מים אמריקאים, שבנו מותג נחשק שמייצר מכירות בלי הפסקה.
הראשון חדש לגמרי, ופועל קצת פחות מחמש שנים בשוק, והשני מותג וותיק שפועל כבר 40 שנה, ולאחרונה עבר מיתוג מחדש.
LIQUID DEATH
המילה "להרוג" היא לא בדיוק המילה שהייתם בוחרים לשיווק מים… או לצורך העניין כל מוצר צרכני אחר.
הקונוטציה של המילה הזו לא בדיוק משדרת משהו שקשור לחיבה כלפי מותג…
ובכל זאת, ליקוויד דת', מותג אמריקאי חדש שמוכר מים מינרליים בפחית, בחר במשפט המותגי
"Murder Your Thirst" … במשמעות: הרוג/תרצח את הצמא שלך…
כדי לשכנע את לקוחותיו שמדובר במים הטובים ביותר שכספם יכול לקנות, וגם הצליח מעל ומעבר !
בתוך שנה המותג גייס ממשקיעים כ- 11 מיליון דולר, צבר מעל מאה אלף עוקבים באינסטגרם,
והצליח להטריף את מוחם של הלקוחות שלו, עד כדי כך שעשרות מהם קעקעו את לוגו המותג על גופם.
אמרנו מותג חזק ? אולי נלמד מהם משהו.
הסיבה העיקרית להצלחה הזו היא חשיבת "אוקיינוס כחול" נכונה. חשיבת "אוקיינוס כחול" (על פי הפרופסורים קים ומובורן), מציעה לעסק רווי מתחרים לצאת מהאוקיינוס האדום שבו הוא פועל (המים אדומים כי הדגים = המתחרים נושכים זה את זה עד זוב דם…), ולשחות אל עבר אוקיינוס כחול שבו הדג היחיד ששוחה במים הוא אתה, העסק שלך…
איך עושים את זה ? במילה אחת: מיקוד !
אם נדייק את הרעיון – התמקדות בקהל יעד ספציפי שעבורו – העסק שלך הוא האלטרנטיבה היחידה.
במקרה של ליקוויד דת' קהל היעד היה חד וברור: גברים ונשים חובבי מוסיקת מטאל ופאנק-רוק.
המילה מיקוד מפחידה הרבה מאד בעלי עסקים. מדוע ? כי כשמתמקדים בקהל מסוים,
מתעלמים מחלק אחר בשוק. זה מפחיד ובניגוד לכל "הגיון שיווקי".
אחרי הכל תמיד נרצה יותר לקוחות, לא פחות. כלומר – למכור "לכולם"…
אבל אם מסתכלים על מותגי על, מגלים שמותגים רבים ביצעו תהליך מיתוג ששם במרכז את הבידול,
הייחודיות ובעיקר – המיקוד בקהל יעד ספציפי. כאשר המותג מדויק, ניתן אחר כך להתרחב ולמשוך קהלים נוספים.
טסלה מיצבה עצמה כרכב של עובדי ההי טק…
רד בול התמקדה בחובבי אקסטרים.
נחזור לליקוויד דת': בתהליך החשיבה המותגי הם נמנעו מחשיבה קונבנציונלית, ולא נפלו לקונבנציות או שווקו עוד מותג מים, המיועד ל"כולם". ניתן רק לדמיין לאיזו בינוניות הם היו מגיעים בדרך כזו:
More of The Same.
מותג מים שמתמקד בחובבי מטאל הופך את האתגר מיד לאפשרי ויצירתי הרבה יותר.
מסקנה : מיקוד מאפשר לכל מותג לפתח סיפור ייחודי, מעניין, מושך, שירגיש ויישמע אחרת מכולם – ולכן יבלוט ! הסוד: מיקוד בקהל יעד שניתן לאפיין אותו בקלות, והרווחנו בידול רלוונטי – לא רק שנבלוט – נבלוט בדרך רלוונטית לקהל שלנו. והתוצאות העסקיות שלהם ? לא רעות בכלל: בשנת 2023 המותג צפוי להגיע למכירות בהיקף של 300 מיליון דולר.
המותג השני : LaCroix
מותג מים אמריקאי נוסף הוא המותג הוותיק LaCroix (מבוטא לה קרוי).
פועל בשוק מעל 40 שנה. עד לשנת 2015 היה מותג נישה, באזורים הרחוקים מהערים הגדולות והרבה אמריקאים לא הכירו אותו.
אך אז ההפצה החלה לחדור גם לערים הגדולות ניו יורק ולוס אנג'לס.
בתקופת הקורונה (2020 ) החברה החליטה לבצע מיתוג מחדש ולפנות לאוכלוסיית דור המילניום ודור Z: צעירים שמעוניינים בחלופות בריאות יותר למשקאות מוגזים, צעירים חובבי כושר ואנשים עם סגנון חיים בריא, שפעילים ברשתות חברתיות.
ברמה המוצרית LaCroix הנהיגה שקיפות לגבי המרכיבים במשקאות שלה, כחלופה בריאה למשקאות מוגזים שצעירים צורכים. מדובר במים מוגזים בטעמים, כאשר כלל רכיבי המשקה טבעיים, כי הטעמים מבוססים על חומרי טעם טבעיים, והכי חשוב – אין סוכר או ממתיקים במשקה !
ברמה המותגית החברה פיתחה שפה מעודכנת ומושכת, וביססה אותה בסושיאל, בעיקר באינסטגרם, ומאות אלפי עוקבים משתמשים בהאשטאג #LaCroixLove ו- #LiveLaCroix .
המותג הפך לחלק בלתי נפרד מאורח החיים של אנשים צעירים, שגם מתעדים את עצמם עם המותג, מה שמוסיף לעכשוויות ולנחשקות שלו.