ספר מותג ? מה זה ולמה צריך את זה

כיצד היה נראה יום עבודה שלכם בעסק אם היה לכם ספר כללים, שכמעט בכל וויכוח, שאלה או החלטה חשובה, ניתן היה לשלוף אותו, לעיין בו, ולקבל תשובה ברורה וחותכת ?
אם להשתתף בחסות גדולה שהציעו לכם, אם לשתף פעולה עם חברה אחרת, אם להעלות מסר פרסומי שהוצע לכם על ידי אנשי הפרסום, האם פרזנטור או משפיענית שהוצעו – באמת מתאימים
לנו?
ובכן – ספר מותג מקצועי עושה בדיוק את זה. עוזר לקבל החלטות מהירות בזמן אמת.

ספר מותג הוא אוסף קווים מנחים שמגדירים את זהותו של המותג, ומסייעים לכל עסק ליישם באופן עקבי את רעיון המותג, בכל פלטפורמה ובכל פעילות שיווקית.
במקרים רבים ספרי מותג מתמקדים בהנחיות והוראות, ליישום החלק העיצובי כלומר הפיזי של המותג. כאשר זהו התוכן העיקרי בספר המותג ניתן לכנותו גם Style Guide.
מדריך כזה מפרט את כלל הזהות החזותית של המותג: החל בכללים לשימוש בלוגו החברה,
השפה העיצובית ובכלל זה תמונות, פונטים, אייקונים וכל רכיב גרפי אחר, ויישומם על מגוון פריטים לקידום המותג – דיגיטליים, מודפסים, אביזרי קידום מכירות, ביגוד ממותג, רכבים ממותגים ועוד. לעתים יכללו גם הנחיות לצילומי ווידאו.
כאשר ספר המותג מקיף הוא יכלול גם את סיפור המותג, ההיסטוריה שלו (במידה שהוא וותיק), ערכי הליבה של המותג, חזון המותג, הצהרת המשימה, וגם טקסטים בסיסיים שמהווים את טון הדיבור שבו נעשה שימוש בתקשורת.

ספר מותג מסייע ליישר קו בין כל הגורמים שעוסקים בתקשורת המותגית, במטרה ליצור שימור ועקביות של המסר המותגי:
עובדי החברה, שאמורים לתקשר באמצעות השירות שהם נותנים, והעבודה שהם מבצעים יום יום, את סיפור המותג וערכיו, כדי שאלה יגיעו אל הלקוחות בכל מפגש ובכל ערוץ.
ספקי החברה, שנדרשים לסייע במגוון פעילויות שיווק ומכירה שמבצעת החברה, ונדרשים להנחיות ברורות על מנת לשמר את השפה המותגית בכל פעילות או מוצר תקשורת.
וכמובן הצוות הקריאטיבי שהוא למעשה "שומר המותג" Brand Keeper  בין אם מדובר באנשי המקצוע בתוך החברה, משרד הפרסום של החברה, משרד יחסי הציבור וכל ספק מפתח בתחום.
ספר המותג חייב להציג באופן ברור את השפה והכללים לשימוש בה.
כ"ספר החוקים" של מותג, שמציג כללים וקווי מתאר, מומלץ להעבירו באמצעות מצגת לעובדים חדשים בחברה כדי שיכירו אותו, יבינו אותו ויתחברו למקום החדש בו החלו לעבוד, כחלק מגישת  Marketing In – הנחלת רעיון המותג לעובדי החברה.
הפיכתו לחלק מה- DNA של כל תפקיד וכל מערך העובדים, יסייעו ליצירת מותג רב עוצמה.

הנושאים בספר המותג:
חזון המותג – פיסקה בת כמה שורות, שמתארת את מה שהמותג שואף לתת לעולם, ללקוחות ולענף.  (החזון הוא הבסיס לפעילות העסק ועונה על השאלה – מדוע העסק בכלל קיים. (התשובה אינה – כדי לאפשר רווחים לבעלים).
הבטחת המותג – הבטחת המותג היא ההבטחה העיקרית של המותג לקהל היעד.
לרוב הופכים אותה לשורת המותג (tagline) שהיא חלק מהלוגו.
לדוגמא: "בלי טריקים, בלי שטיקים", "העתיד נשמע מצוין. העתיד נשמע אורנג' ", "Think Different".
ערכי המותג – ארבע מילים שמגדירות כל אחת לחוד וביחד את ליבת הערכים של המותג,
כך שבכל אינטראקציה עמו, נחווה את הערכים הללו שיבואו לכלל ביטוי בתקשורת עם המותג.
לדוגמא: חדשנות – שימוש בכלים החדשים ביותר ובאמצעים המתקדמים ביותר, כדי לספק לכם מוצר/שירות עכשווי.
(חברה שזהו אחד מערכיה לא יכולה לדרוש פעולות מיושנות על מנת לקבל שירות או מוצר, כמו למשל להגיע פיזית, מה שהיה נפוץ בשנות השמונים של המאה הקודמת).
סיפור המותג – סיפור המותג מעביר את הקורא אל החלק האנושי של המותג, אופיו, אישיותו ולעתים אף ההיסטוריה שלו. בדיוק כמו שניתן לתאר אדם, כך ניתן לתאר את המותג כדי שיובן וניתן יהיה להתחבר אליו.
החלק הגרפי בספר המותג
כללי השימוש בלוגו.
כלל העיצוב של הלוגו: גודל האות, צבע, צורניות, איורים שהם חלק מהלוגו, משפט המותג ועוד.
יש לפרט את האופן שבו הלוגו צריך להיות מוצג בפורמטים שונים. הגבלות גודל, צבע, והנחיות לשימוש על גבי חומרים שונים ורקעים שונים.

פלטת צבעים
הצבעים שמרכיבים את הלוגו ושפת המותג. ההנחיות יכללו בדרך כלל קודי צבע RGB ו- CMYK,
כדי שהצבעוניות תישמר ביישומים דיגיטליים ובהדפסה.

טיפוגרפיה
גופנים ומשפחות גופן בשימוש. גדלי גופנים וההיררכיה של הגופנים.

איקונוגרפיה
אייקונים וציורים שמהווים אלמנטים גרפיים שנועדו להעביר מסרים ורעיונות ברוח המותג.
בדרך כלל יפורטו פריטים חזותיים עם דוגמאות לשימוש יעיל בהם.

שפה עיצובית ודימויים
תמונות , צבעים וקופי (שפה מילולית) מאפשרים להעביר רעיונות מורכבים ולתקשר אותם ביעילות.

טון השיח המותגי
הדרך שבה המותג מדבר הוא נכס מרכזי. הדרך בה העסק יציג עצמו בעת תקשורת עם לקוחותיו,  כדי להדגים את ערכי המותג ואישיותו. לטון הדיבור תפקיד מפתח בסיפור המותג, וביצירת קשר עמוק ורגשי עם הלקוחות.

ספר מותג חיוני כדי שהעבודה השיווקית תהיה מהירה ויעילה יותר.
הגדרת קווים מנחים לזהות המותג היא שיטה יעילה למיקסום מאמצי השיווק עוד לפני הוצאתם לפועל ויישומם בשטח.
סיעור מוחות שמתקיים לפני כל פרויקט פרסומי, יוכל להתחשב מראש בכללים ובסטנדרטים של המותג, כך שניתן יהיה לנפות במהירות את הרעיונות "הלא נכונים" למותג, ולצמצם את האפשרויות עד שתישארנה הטובות ביותר עבורו. הגייד המנחה מאפשר חיסכון בזמן והימנעות מדיון סרק.
מה נרוויח ? קבלת החלטות מואצת, באווירה טובה יותר בין אנשי השיווק של החברה לבין ספקים שונים שעובדים מול העסק ומספקים לו שירותים שונים. win-win.

אם עד כה לא חשבתם על ספר מותג, כנראה שלא סתם קראתם עד לכאן, וזה הזמן לתכנן וליישם כזה בעסק. הוא ישנה לגמרי את הניהול שלכם.